Tato kořenová zelenina je známá nejen v Evropě, ale také v Severní Americe a v asijských zemích. Oblíbená ale byla již ve starém Římě, kde ji bohatě využívali nejen jako pokrm, ale také jako lék. Pro Slovany byla červená řepa jednou ze základních potravin a hrála důležitou roli ve výživě prostého lidu, což mělo velký vliv na zdraví celých populací.
Červená řepa je totiž jednou z nejzdravějších plodů na světě, a tak byla oblíbená již u našich prapředků. A oblíbenost vydržela červené řepě dodnes.
Jak se řepa konzumuje?
· Syrová – výborně se uplatní v salátech, například s křenem, zelím, jablky, pomeranči, ořechy i česnekem.
· Vařená – výborně chutná salát se smetanou či majonézou jako příloha k masům.
· Pečená – hodí se jako příloha k jídlům.
Léčba jídlem
Konzumace červené řepy má skvělé účinky na naše zdraví, proto byste ji měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Tato zelenina nejenže obsahuje mnoho sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, vitamínu C a B, ale má úžasné léčivé účinky.
· Vylučuje sůl z těla.
· Brání rozvoji kornatění tepen.
· Podporuje činnost jater.
· Pomáhá při rekonvalescenci po borelióze a klíšťové encefalitidě.
· Je močopudná.
· Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
· Má pozitivní vliv na zrak.
· Zbavuje střeva jedů.
· Pomáhá při bolestech hlavy.
· Snižuje vysoký tlak.
· Odstraňuje problémy se zácpou.
· Vyvolává optimistickou náladu.
· Napomáhá při redukci váhy.
· Pleti a vlasům vrací pružnost a lesk.
· Podporuje růst buněk.
· Aktivuje tvorbu červených krvinek.
· Má prokazatelné pozitivní účinky na leukémii a mnoho dalších typů rakoviny.
Červenou řepu si dnes můžete koupit v jakémkoliv obchodě s potravinami. Nabízejí ji nejen velké markety, ale i menší obchůdky. A k dostání je nejen při její sezoně, ale jednoduše po celý rok, tak neváhejte, a jděte si jí koupit, a připravte si z ní výborný léčivý pokrm.