Červená řepa jako lék

Tato kořenová zelenina je známá nejen v Evropě, ale také v Severní Americe a v asijských zemích. Oblíbená ale byla již ve starém Římě, kde ji bohatě využívali nejen jako pokrm, ale také jako lék. Pro Slovany byla červená řepa jednou ze základních potravin a hrála důležitou roli ve výživě prostého lidu, což mělo velký vliv na zdraví celých populací.

Červená řepa je totiž jednou z nejzdravějších plodů na světě, a tak byla oblíbená již u našich prapředků. A oblíbenost vydržela červené řepě dodnes.

Jak se řepa konzumuje?
·         Syrová – výborně se uplatní v salátech, například s křenem, zelím, jablky, pomeranči, ořechy i česnekem.
·         Vařená – výborně chutná salát se smetanou či majonézou jako příloha k masům.
·         Pečená – hodí se jako příloha k jídlům.

Léčba jídlem
Konzumace červené řepy má skvělé účinky na naše zdraví, proto byste ji měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Tato zelenina nejenže obsahuje mnoho sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, vitamínu C a B, ale má úžasné léčivé účinky.
·         Vylučuje sůl z těla.
·         Brání rozvoji kornatění tepen.
·         Podporuje činnost jater.
·         Pomáhá při rekonvalescenci po borelióze a klíšťové encefalitidě.
·         Je močopudná.
·         Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
·         Má pozitivní vliv na zrak.
·         Zbavuje střeva jedů.
·         Pomáhá při bolestech hlavy.
·         Snižuje vysoký tlak.
·         Odstraňuje problémy se zácpou.
·         Vyvolává optimistickou náladu.
·         Napomáhá při redukci váhy.
·         Pleti a vlasům vrací pružnost a lesk.
·         Podporuje růst buněk.
·         Aktivuje tvorbu červených krvinek.
·         Má prokazatelné pozitivní účinky na leukémii a mnoho dalších typů rakoviny.
 
Červenou řepu si dnes můžete koupit v jakémkoliv obchodě s potravinami. Nabízejí ji nejen velké markety, ale i menší obchůdky. A k dostání je nejen při její sezoně, ale jednoduše po celý rok, tak neváhejte, a jděte si jí koupit, a připravte si z ní výborný léčivý pokrm.