Recept na ledovou kávu zná asi každý. Stačí buď zalít kávu přímo studenou vodou, dostatečně promíchat, nebo udělat klasickou, horkou a nechat vychladnout. Přidáte pár kostek ledu a mléko dle chuti. Čím ale recept vylepšit, aby se k vám všichni vraceli nejen kvůli vaší osobnosti, ale i perfektnímu letnímu osvěžení? Existuje mnoho možností, jak takové kávy dosáhnout.
Kdo by nemiloval čokoládu? Pokud chcete ledovou kávu opravdu oživit, nastrouhejte do ní pár čtverečků čokolády. Je jedno jaké, prostě a jednoduše tu vaši nejoblíbenější. Je to hořká, mléčná nebo bílá? Rozhodně si pochutnáte. Pokud si na ledovou kávu rádi dáváte šlehačku, nezapomeňte hoblinkami čokolády ozdobit i šlehačku. Dáváte-li přednost něčemu trochu „zdravějšímu“? Na první pohled to možná bude znít zvláštně, ale vyzkoušejte dát do ledové kávy pár kousků mraženého ovoce. Ideální jsou jahody nebo maliny. Neděste se, vážně je to velmi chutné osvěžení, proč by se jinak dělaly Latté macchiata i s různými ovocnými sirupy?
Pokud jste opravdový milovník nejrůznějších sladkostí, sežeňte si mini marshmallows. Jsou známé spíše v kombinaci s horkou čokoládou, ale s ledovou kávou chutnají stejně dobře! A další malý tip – přidejte k nim i zmrzlinu, nejlépe vanilkovou. Je to taková klasika, můžete ji do kávy přidat i bez marshmallows, ale v kombinaci s nimi jde opravdu o naprosto dokonalou chuť!
Kombinaci sladkého a slaného lidé buď milují, nebo nenávidí. Pokud patříte k těm, kdo takovéto kombinace zbožňují, rozhodně vyzkoušejte můj nejoblíbenější tip! Vyrobte si domácí slaný karamel. Rozmíchejte cukr, vodu a sůl v hrnci a nechte směs rozpustit. Až se rozpustí, přimíchejte kousek másla. Vznikne lesklá hmota. Tu můžete přidat přímo do kávy nebo opět jako ozdobu šlehačky. Pokud máte odvahu, nalámejte na menší kousky slané preclíky a přidejte je ke slanému karamelu. Ledovou kávu tak povýšíte skoro na mléčný koktejl, který v posledních letech dobývá Ameriku. Jasně, je to kalorická bomba, ale proč si ji občas nedopřát, no ne?